Asociaţia Naţională pentru Arte Vizuale Contemporane vă invită la a 16-a ediţie a Galeriei Întâlnirilor cu Daniel Sur. Miercuri, 16 martie 2016, ora 18.30, va avea loc proiecția filmului documentar „Patru feluri de a muri”, în regia lui Nicolae Mărgineanu și dezbaterea despre crimele fostului regim comunist. Invitat: Marius Oprea.

Filmul prezintă acțiunea de căutare a celor 13 persoane dispărute din fostul sediu al Securității Cluj, dar şi alte crime înfăptuite de Securitate în judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Documentarul a fost realizat de către regizorul Nicolae Mărgineanu în anul 2011, după un scenariu semnat de Marius Oprea.

Poet, publicist şi istoric, Marius Oprea este licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti și este specializat în arheologie şi istorie medie românească. Este doctor în istorie cu tema ,,Rolul şi evoluţia Securităţii (1948-1964)“. Între anii 1995 şi 1997, a fost consilier personal al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, în problema elaborării legii pentru deconspirarea Securităţii, iar in perioada 1998-2000, a fost consilier la Preşedinţia României, şef al Compartimentului Comunicare. A fost consilier al primului-ministru pe probleme de securitate naţională, iar din aprilie 2006 a devenit preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, instituţie pe care a şi înfiinţat-o.

În prezent, coordonează programele de cercetare ale Biroului de Investigaţii speciale al Institutului de Investigare a crimelor comunismului.

Este autorul cărților: ,,Plimbare pe Uliţa Tipografiei“, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1996; ,,Solo de tamburină“, Paralela 45, Piteşti, 2000 (premiul de debut pentru poezie al ASPRO); ,,Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente. 1949-1989“, Polirom, Iaşi, 2002 (Premiul Asociaţia Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); ,,Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov“ (în colaborare cu Stejărel Olaru), Polirom, Iaşi, 2002; ,,Securiştii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliţie politică. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Braşov“ (coordonator), Polirom, Iaşi, 2002; ,,Moştenitorii Securităţii“, Humanitas, Bucureşti, 2004; ,,Zorba şi Catedrala“, Humanitas, Bucureşti, 2006; ,,Chipul Morţii. Dialoguri cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului“, Polirom, 2006; ,,Bastionul cruzimii“, Polirom, Iaşi, 2008; ,,Şase feluri de a muri“, Polirom, Iaşi, 2009; ,,Adevărata călătorie a lui Zahei“, Editura Humanitas, București, 2008; ,,Solo de tamburină“, poezie Ed. Paralela 45, Piteşti, 1999; ,,America, America, poezie Întîlnire cu Apostol, poezie“, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2014; ,,Reţeta fericirii, poezie“, Ed. Grinta, Cluj-Napoca, 2015.

Este autorul a numeroase articole privind aspecte din istoria Securităţii, care au fost publicate în presă din România, difuzate la Radio Europa Liberă sau incluse în culegeri de studii și publicaţii academice din țară și din afara țării.

Vă aşteptăm miercuri, ora 18.30, la GALLERY la un ceai, un vin, un suc, o cafea şi să experimentați patru feluri de a muri.