Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane oganizează pe data de 24 iulie 2015 în Piaţa Revoluţiei, în cadrul proiectului Kulturama, vernisajul expoziţiei fotografului Vlad Eftenie. În cadrul vernisajului veţi avea ocazia să vedeţi o parte din lucrarile sale şi să-l cunoaşteţi personal. Vă aşteptăm cu drag vineri, la ora 19:30 în colţul de fotografie.

Fotografia de strada este dinamica, vie, pune la incercare abilitatile fotografului intr-o provocare frumoasa, prin joc. Este printre putinele genuri care reusesc cu egala precizie dezvaluirea concomitenta a doua lumi – cea din interiorul fotografului, in intalnirea sa cu cea de afara, de pe strada. Spectacolul are loc de ambele parti ale aparatului de fotografiat.
Cred in apropierea si deschiderea fotografului, in plan uman, de acele dimensiuni greu accesibile ale spatiului urban si arhitectural inconjurator, adesea invizibile. Orasul nu se dezvaluie in profunzime, oricui. Nici omul de langa tine nu o face. Oamenii din jur, necunoscutii zilnici, raman adesea simple siluete ale unor anonimi. Rolul fotografului este acela de a deschide usi invizibile, atat catre sine cat si catre lumea exterioara. Intr-un exercitiu de pendulare intre sine si oras, Emotia devine ingredientul magic care preschimba umbra in lumina si ofera nume si raspunsuri tuturor acelor intrebari si necunoscute care definesc rutina cadrului cotidian.
Prin fotografie are loc intalnirea concomitenta cu Spatiul, cu Timpul, cu Emotia, cu Lumina. Ingredientele spatiului inconjurator se destainuie pe straturi, privirea fotografului incercand sa afle insule de armonie perfecta intr-o lume aparent haotica. Aici se dezvaluie capacitatea sa de a deveni un Observator atent, de a intelege mai mult, de a deveni invizibil, ubicuu, de a-si inchide gandurile pentru a lasa subconstientul sa devina un ghid neasteptat de sigur. Momentul de gratie devine scopul cautarilor si transformarii permanente, el cautand ceea ce nu stie cum arata, unde se poate gasi sau ce aduce cu sine. Imprietenirea cu imprevizibilul, cu sincronicitatile planurilor realitatii, prin reactie spontana, transforma intamplarea aparenta in ceva asteptat, deloc surprinzator.
Imaginile prezinta o esenta a cautarilor fotografice personale, fecare imagine devenind o poveste care intampina privitorul in incercarea de a afla noi perceptii si realitati posibile, extrase din mijlocul orasului si avand ecou undeva inauntru, in privirile noastre.

Lector Dr. Arh. Vlad EFTENIE, membru al asociaţiilor profesionale OAR si RUR. Cercetare doctorală cu subiectul “Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane”. Lector în cadrul departamentului Sinteza de Proiectare al UAUIM, titular al cursului teoretic “Fotografia ca instrument de studiu şi cunoastere în arhitectură”. Absolvent al UAUIM în 2003 şi al Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată în 2005.
Autor şi co-autor al unor numeroase studii şi proiecte de arhitectură/urbanism în domeniile educaţiei, comercial, administrativ şi rezidential, in colectivul agenţiei de arhitectura Baumarc Proiect.
Autor al unor numeroase articole în reviste de specialitate având ca subiect arhitectura şi fotografia de arhitectură.
Autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură, atât în România (Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Negreşti-Oaş) cât şi în străinătate (Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneţia, Viena).
Reprezentant al României în cadrul EuroARTPhoto, expozitie cu participare internationala organizata de Ufficio Stampa sub patronajul Uniunii Europene, la Milano si Roma, 2014-2015.
Iniţiere şi susţinere a numeroase workshopuri şi ateliere de fotografie urbană/street/de arhitectură în Bucureşti, Cluj, Braşov, Botoşani, Constanţa.
Premiu în cadrul competiţiei internaţionale de fotografie urbană CBRE Urban Photographer of the Year, 2011.
Câştigător al secţiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, 2014.

Web: www.veftenie.daportfolio.com
http://veftenie.blogspot.ro/